Gifflar
Saffransdeg
50 g jäst
100 g smör
1 g saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl kvarg
1 dl socker
½ tsk salt
ca 11 dl vetemjöl
Fyllning
150 g smör (rumstempererat)
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Topping
1 ägg till pensling
smält smör
strösocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran, tillsätt sedan mjölken och värms fingervarmt. Lös jästen i degspadet.
Tillsätt ägg, kvarg, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till smidig deg, gärna i en köksmaskin. Degen ska vara så smidig att den släpper bunkens kanter.
Tillsätt ägg, kvarg, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till smidig deg, gärna i en köksmaskin. Degen ska vara så smidig att den släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30-40 minuter.
Bland ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
Arbeta degen på mjölat bakbord.
Bland ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
Arbeta degen på mjölat bakbord.
Dela degen i två. Kavla ut dem till två avlånga kakor och bred på smörfyllningen. Skär trianglar av degen, ungefär 7 cm breda, och rulla ihop dessa till gifflar. Börja rulla ifrån den breda änden.
Lägg gifflarna på plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckte i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda gifflarna mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.
Låt gifflarna svalna något. Pensla dem sedan smält smör och doppa dem i strösocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar