söndag 8 december 2013

Åttonde december

Då jag deltog i Julbordets bakverk tidigare i höst bakade en av grupperna gifflar och utgående från det receptet bakade också jag och Petter gifflar här om dagen. Och det receptet kommer jag nu att dela med er! Vi följde det inte till punkt och pricka, t.ex. bakade vi in russin i gifflarna för en mer julig känsla. Observera att det blir en hel del gifflar, så gör gärna som jag och dela med dig av godsakerna. Saffran och russin ger en smak av jul i en annorlunda form än de mer traditionella lussekatterna.



Gifflar

Saffransdeg
50 g jäst
100 g smör
1 g saffran
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl kvarg
1 dl socker
½ tsk salt
ca 11 dl vetemjöl

Fyllning
150 g smör (rumstempererat)
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Topping
1 ägg till pensling
smält smör
strösocker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran, tillsätt sedan mjölken och värms fingervarmt. Lös jästen i degspadet.
Tillsätt ägg, kvarg, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till smidig deg, gärna i en köksmaskin. Degen ska vara så smidig att den släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30-40 minuter.
Bland ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet.
Arbeta degen på mjölat bakbord.
Dela degen i två. Kavla ut dem till två avlånga kakor och bred på smörfyllningen. Skär trianglar av degen, ungefär 7 cm breda, och rulla ihop dessa till gifflar. Börja rulla ifrån den breda änden.
Lägg gifflarna på plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckte i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda gifflarna mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.
Låt gifflarna svalna något. Pensla dem sedan smält smör och doppa dem i strösocker. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar